Меню
Август 2022
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Виж целия календар
Специалности
11 май църковния празник на Кирил и Методий
12.05.2020г. / 23:42ч.

Есе на тема:
11 май църковния празник на Кирил и Методий
Писмените извори не ни предлагат достатъчно данни и затова сега в историческата наука са малко твърдо установените факти от жизнения път и дейността на двамата братя . Приема се , че Методий е роден около 815г . ,а Константин – Кирил философ – в края на 826 или 827г . в Солун.Бащата Льв е друнгарий – висока военна и административна длъжност в държавната йерархия . От по – късни извори е известно , че майката Мария е от славянски произход . Светското име на Методий не е известно . След 10 годишна административна дейност като управител на област северно от Солун , той се оттегля в манастира Полихрон в Мала Азия , първоначално като монах , а по – късно и като игумен на манастира . През  периода от 860 до 867г . участва в различни мисии заедно с брат си Кирил – при хазарите , в Моравия , Рим и Венеция . След 869г .се установява в Панония като папски пратеник . Към 873г . , след като е освободен от заточение наложено му от църковен съд , защото ‘’ проповядвал незаконно ’’,Методий се връща в Панония , а по – късно в Моравия където е ръкоположен отново за епископ . Умира на 6 април 885г .  
Въпреки , че приживе е подложен на непрекъснати гонения от немските духовници , той оставя завидно наследство от преводни и оригинални книги и подготвя около 200 ученици за свещеници , които да проповядват християнската вяра на славянски език . 
Кирил се разболява и умира в Рим на 14 февруари 869г . , където е погребан в базиликата ‘’ Св.Климент ’’ .  11 май се чества като църковен празник на Светите братя Кирил и Методий . Още в ранното средновековие.
 11 май е определен за ден в памет на славянските първоучители , защото тяхното апостолско дело ги обединява в едно и те са равни по достойнство .
 По нов стил 24 май се отбелязва като празник на българската просвета и култура , както и на славянската писменост . 
Славянските първоучители , братята Кирил и Методий  , са канонизирани като светци от Българската православна църква . През 1851година в Епархийското училище “Св.Св.Кирил и Методий ’’ за  първи път денят се чества и като Празник на българската просвета -11 май по стар стил , а 24 май по нов стил . 
През периода 855г . до 862г . Константин - Кирил философ  и брат му Методий създават първата българска азбука – глаголицата . Азбуката предава точно звуковите особености на българската реч и е пригодена към фонетичните особености на старобългарския език . С глаголицата се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на ‘’Св.Св.Кирил  и  Методий’’. 
Двамата братя превеждат от гръцки на старобългарски език някои от най – необходимите за богослужението книги . С това полагат основите на старобългарския литературен език . 
В Моравия отиват през 863г . и остават три години и половината по молба на моравския княз Ростислав , който иска да създаде славянска църква и така да се противопостави на германизацията . 
През 867г . те отиват да защитят делото си пред папата в Рим  , където Кирил принуждава папа Адриан II  да признае официално славянските книги . В римската църква ‘’Св.Марина’’ е отслужена литургия на славянски език . 
11 май се чества като църковен празник на Светите братя Кирил и Методий .
 Още в ранното средновековие 11 май е определен за ден в памет на славянските първоучители , защото тяхното апостолско дело ги обединява в едно и те са равни по достойнство . 
По нов стил 24 май се отбелязва като празник на българската просвета и култура , както и на славянската писменост . 
Кирило – Методиевото дело е съхранено и продължено от техните ученици – Климент , Наум , Сава , Горазд , Ангеларий . 
     Стефани Бонева – IXа клас
 

 

Презентация

Албум: 11 май църковния празник на Кирил и Методий
1