Меню
Април 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Виж целия календар
Специалности
История

 

Химн

на Технологична професионална гимназия "Мария Кюри"

текст и музика Евгени Коларов

Тук дойдохме от първия път

да политнем с горди крила.

Грее яркото слънце над нас

и зове ни към светли дела.

С младежки открити лица,

с дръзноновение тук и мечти

ще се учимф с горещи сърца 

от патрона наш Мария Кюри.

Металурзи, еколози и химици

творци на новия ден.

Вий мислете, дерзайте, творете

и създавайте красиви дела.

 

През учебната 1970/71 г се обособява Техникум по металургия . През 1994 г във връзка с нововъведените нови специалности прераства в Техникум по металургия и химични технологии. На 10.05.1996 г. едновременно с честването на 25 годишния юбилей, учебното заведение приема името “Мария Кюри” на известната химичка и физичка, два пъти лауреат на Нобелова награда “Мария Кюри”. През 2003 година училището се преименува в Технологична професионална гимназия “Мария Кюри”, съгласно новите нормативни разпоредби. Специалността “Металургия” е създадена още през учебната 1949/50 г., когато училището е било Минна техническа гимназия, което по - късно се разделя на Минен техникум и Техникум по металургия и машиностроене. В нея учениците получават професионална подготовка за техник-металурзи и оператори, основаваща се на съвременните тенденции и технологии в металургичното производство. През учебната 2005/2006 г. се възстанови приемът по специалността “Металургия на черните метали”, с помощта и сътрудничеството на “Стомана Индъстри” АД. От 1987 год. в училището се обучават кадри за “Силикатна промишленост” – технолози, дизайнери, оператори, които придобиват знания и умения за производството и художественото оформление на изделия от стъкло, порцелан и керамика. През учебната 1991/1992 се въвежда специалността“ Електрообзавеждане на промишлени предприятия”, която подготвя техници за ремонт и поддръжка на електроразпределителната мрежа. В Пернишка област ние сме единственото професионално училище, което подготвя еколози. Във връзка с новите европейски и световни стандарти и връзката им с опазване на околната среда от 1993 г. в ТПГ “Мария Кюри” се подготвят кадри в специалност “Екология и опазване на околната среда”. От 1994 г. се въвежда специалността “Технологичен и микробиологичен контрол в ХВП”; за да се отговори изискванията на европейските стандарти за засилване контрола върху качеството на суровините, технологичните процеси и готовата продукция в отделните производства. 2001 г. училището започва обучение по специалността “Техника и технология на алкохолните и безалкохолните напитки”, намираща приложение в хранително-вкусовата промишленост. От 2003 г. в гимназията се въвежда специалността “Биотехнологии в химическата промишленост”. Изучават се тайните на микроорганизмите, на клетките, на растенията и животните. В момента в дневна и самостоятелна форма на обучение се обучават ученици в следните специалности: “Технология на фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти" “Екология и опазване на околната среда” “Металургия на черните метали” "Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки" "Технология в биопроизводствата" От 1970 г . до днес през класните стаи на нашето училище са преминали много учители и ученици, които са оставили частица от сърцето си.

Откриване на барелеф на Мария Кюри

10.06.2021Г. / 10:28Ч.

    Барелеф на Мария Кюри бе открит  в  Професионална гимназия Мария Кюри от посланика на Република Полша Мачей Шимански. Гости на събитието бяха зам.-кметът на Община Перник Стефан Кръстев, Десислава Стоянова – кмет на кметство „Изток“ и Анджей Мойковски - първи съветник в посолството на Полша, временно ръководещ дейността на Полския институт .

„Вече половин век колективът на ТПГ „Мария Кюри“ се държи на висотата на своя патрон и училището продължава да бъде значимо за нашия град“, каза зам.-кметът на Община Перник Стефан Кръстев. Той добави, че училището продължава да бъде в крак с времето и да предлага нови, иновативни специалности и добра материална база на децата на Перник. Кръстев припомни, че българо-полските дипломатически отношения имат над 100- годишна история, но датират от много повече време. „Свидетелство за това е, че Полският културен институт у нас е един от най-старите в света“, каза още той. Зам.-кметът подчерта, че принос към това имат и отношенията между Перник и побратимения ни град Люблин.

„Вашите ученици могат да се гордеят със своята гимназия и това, че училището се управлява от хора, които имат визия за бъдещето. Барелефът, който ще краси гимназията, е ценен жест към паметта на изтъкнатата изследователка и към нашата страна“, каза посланикът на Полша Мачей Шимански. Той добави, че благодарение на общите усилия днес можем да отдадем почит на тази икона на науката.

Кметът на кметство „Изток“ Десислава Стоянова пожела на колектива на училището нови успехи и им пожела учебното заведение да се развива все повече занапред.

„Научила, че пътят напред не е нито бърз, нито лесен Мария Кюри принадлежи към група изключителни жени, чиято световна слава и признание са факт почти век. Нашето училище с гордост носи нейното име. Благодаря на Полския институт и посолството на Република Полша за дарените средства за изработването на нейния барелеф, както и на неговия автор г-н Янков“, каза директорът на ТПГ „Мария Кюри“ инж. Цветелина Миланова.

Албум: Откриване барелеф на Мария Кюри
1