Меню
Декември 2022
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Виж целия календар
Специалности
„ТОВА СМЕ НИЕ“ Клуб„МЛАД МЕТАЛУРГ„
03.03.2017г. / 18:39ч.

 Публичната  изява на клуб по интереси „Млад металург“ е наречена „Това сме ние“, защото членовете на клуба искаха да ни разкажат и покажа това, което са проучили,научили и създали до сега.

         Някой може да си помисли, че металургията е скучно и безинтересно нещо, но  не е така. В резултат на своите  проучвания участниците в клуба научиха интересни неща .

         Адриан  Руменов Цанков  Х а клас и Алекс Руменов Ценков  Х а клас разказаха накратко за тенденциите в развитието на металургията в своята презентация „МЕТАЛИ ОТ КОСМОСА“.

        Учениците работиха  усърдно върху „Методи за пластична обработка на металите“ и създадоха нагледни материали, които ще се използват в часовете по пластична обработка на металите.

       Изработено е табло„Методи за пластична обработка на металите“. Таблото представлява дърво направено от метално фолио . Клоните са от навити метални тръбички.  Всеки клон символично показва метод за обработка. Дънерът е стабилен, направен от  голям лист фолио и символизира важността на черната металургия . Листата на клоните изработени от лист метално фолио. По клоните като плодове има  метални детайли, получени чрез пластична деформация. Всъщност за всеки един детайл  от таблото е използван различен метод за пластична обработка.

        Таблото ще бъде използвано в часовете по пластична деформация.

         Кирил, заедно с  Беатрис и Свилена създадоха електронно помагало и книжка – помагало за методите за  пластична обработка на металите.Кирил показа помагалото в електронен вариант , а  Беатрис показа книжката- помагало.

         Леонардо,Радостин,Стоянна,Сашка от Х а клас създадоха албум в електронен и книжен вариан  Металургични пещи.

         Бяха изработени флаери с интересна информация за металите.

 

Знаете ли коя е причината за гибелта на антарктическата експедиция на Р.Скот, покорил Южния полюс на 18 януари 1912 г. ?

По обратния път пътешествениците загинали поради липса на топливо. Съдовете с гориво се разпаднали, тъй като белия калай , с който били запоени, не „издържал на студа” и се превърнал на прах. Това, което ставало с калая при силни студове, нарекли „калаена чума”.

Причина за това е превръщането в калая, чиято високотемпературна модификация/ бял калай / има специфичен обем с 25% по- малък от този на нискотемпературната модификация / сив калай/. Обикновено преминаването на белия калай в сив се извършва при ниски температури и тогава мекият пластичен метал се превръща внезапно в сив прах. Сивият калай е много крехък и не може да издържа на напреженията, които възникват в хода на превръщането.

 

Могат ли металите да помнят и да забравят ?

Металът помни изходната си форма, намирайки се под каквото и да е напрежение. Има метали с пълноценна памет, в които фазите на съхраняване и извличане са независими и съхраняването не е свързано с участието на външни сили.

Получени са сплави, които могат да пазят в своята памет информацията за изходната форма много дълго и да си спомнят за нея, когато бъдат нагрети, така че в нашите възможности и да „опресняваме” паметта на метала в удобни за нас време и място.Такава сплав е нитинолът- първите две срички  съотвестват на вървите букви от името на двата метала- Ni  и  Ti. Нитинолът не ръждясва, той е лек и достатъчно як.

Запомнящите сплави намират много приложения на земята и във въздуха, над водата и под водата.

Интересни са възможностите за използване на тези сплави в медицината – при зарастване на счупени кости, нови методи за лекуване на сколиозата/ изкривяване на гръбначния стълб/, вътрешносъдовата хирургия , създаване на изкуствено сърце и други области от медицината.

 

Албум: „ТОВА СМЕ НИЕ“ Клуб„МЛАД МЕТАЛУРГ „
1